Lars-Åke anställdes i kriminalvården 1967 på Norrköpingsanstalten. Han har gått den långa vägen för att via vaktkonstapel, juridikstudier, justitiedepartementet och anstaltschef på Österåkeranstalten bli chef för Kronobergshäktet 1989. Kronobergshäktet öppnades maj 1975. Planerna på Kronobergshäktet föregicks av en het debatt om häkten av denna storlek och utformning var i enlighet med principen om en human kriminalvård. Det var under denna tid då ¨kriminalvårdens humanisering¨(KRUM) var en stark röst i samhällsdebatten. Kronobergshäktet är lokaliserat på Kungsholmen i närhet av Rådhuset och har plats för 321 intagna.
Antalet anställda på Kronobergshäktet är 250 individer med ett flertal funktioner. För att anställas som vakt måste man ha fyllt 25 år och vara ostraffad. Personalomsättningen är relativt hög vilket talar om det är ett krävande arbete. Under sommarmånaderna anställs vikarier som inte uppfyller ålderskravet för att personalstyrkan skall bli fulltalig. Ett arbete på häktet är också en merit för att komma in på polishögskolan. Innan man tas in på häktet är man först gripen ,sedan anhållen och därefter har domstol 4 dygn på sig att besluta om man skall häktas . Häktet har även blivit tv underhållning där de anställda ansåg att man spetsat till det för mycket. Sådana typer som förekom i TV serien ¨Häktet¨ skulle inte kunna jobba på Kronobergsanstalten.
Under senare år har häktet dragits med nästan konstant brist på platser och har därför av Arbetsmiljöinspektionen meddelats förbud att placera häktade i andra utrymmen än därtill avsedda celler. Det visade sig vara tvunget att bryta mot förbudet ganska snart. Då anmälde arbetsmiljöverket Lars-Åke som misstänkt för brott mot arbetsmiljölagen till polisen. Förundersökning inleddes och lades ned då brott inte kunde styrkas. Lars – Åke anmälde sig själv också till arbetsmiljöverket för att inte kunna verkställa myndighetens beslut. Kronobergshäktet har också blivit föremål för inspektion av Europakommissionen som undersökte åtlydandet av ¨Europakonventionen till förhindrande av tortyr och omänsklig behandling eller förnedrande behandling av fångar¨. Kommissionen har varit på oanmälda inspektioner 1991, 92, 94,98 och 2001 då kritik på de restriktioner som ålades fångarna framfördes. Detta innebar att numer är det domstolen som avgör ev. restriktioner. Inskränkningar som t.ex. förbud att träffa medfångar och ta emot besök gäller för ca hälften av de intagna och hävs i allmänhet efter tingsrättens dom . För de som överklagar till hovrätten kvarstår restriktionerna för ca 25 personer per år till dess att förhandlingarna i hovrätten är klara.
Kronobergshäktet omfattar även ca xx antal tillnyktringsplatser där man avgiftas från alkohol och droger. Avdelningen är den största avgiftningsplatsen i landet. Abstinensbesvären är svåra för de flesta därför finns tillgång till sjuksköterska och vid behov tillkallas läkare. Häktet bedriver också missbruksvård då 65 % av de intagna har missbruksproblem. Speciellt bland häktade kvinnor är drogproblem vanliga och de har en egen öppen avdelning. Den normala tiden för vistelsen på häktet är 6-7 veckor. För grova brott som ger fängelse på 4 år och mer är häktestiden 6 månader upp till 1 år. Den som suttit längst häktad var ¨lasermannen¨ John Ausonius som var där i 3 år.
De som inte har restriktioner har rätt att vistas utanför cellen i 6 timmar/dag och de med restriktioner i 2 tim/ dag. Dessa regler för utevistelse kan uppfyllas för kvinnor men klaras inte av för männen. De intagna har också möjlighet till arbete i form av plockarbete och städjobb på avdelningarna. Även studier förekommer i särskilda lektionssalar.
De intagna har obegränsad tillgång till Sv. kyrkans präst, frikyrkopastor och imman. Ramadan den muslimska fastemånaden är nyss avslutad och fastan genomfördes på häktet av ett antal muslimer. Alla häktade har även en tilldelats en advokat inför domstolsförhandlingarna.
Kronobergshäktet är en bedrövlig plats där samhällets olycksbarn landat. Tillvaron där är nerslående och kan i viss mån underlättas av personalen. För att arbeta på häktet måste man visa respekt för de intagnas människovärde. Det ger också gensvar så att anställda får mycket tillbaka trots sitt svåra arbete.
K-G Johansson