Justitiekanslerns uppgift är att på regeringens uppdrag se till att myndigheterna fullgör sina uppgifter enligt lagar och förordningar. Övervakningen gäller både statliga och kommunala myndigheter. JK är som åklagare den ende som har rätt att väcka åtal i yttrande- och tryckfrihetsbrott. Till uppgifterna hör även tillsyn över advokaterna, och de allt mer vanliga skadeståndskraven vid felaktiga domslut.
Justitiekanslern är en myndighet med 18 anställda och har sina lokaler vid Birger Jarls Torg, Riddarholmen.
Den nuvarande Justitiekanslern Göran Lambertz tillträdde den 1 okt 2001. Han är på många sätt en modern ämbetsman. Göran Lambertz upprätthåller ett ämbete som har en lång tradition då det inrättades år 1713 under Karl den XII:s regeringstid. Justitiekanslern var då konungens juridiska ombud och benämndes ¨kronjurist¨. De första seklen upprätthölls ämbetet av idel adelsmän.
Innan Göran Lambertz utsågs till JK var han rättschef i justitiedepartementet. Han bryter påtagligt mot den gamla ämbetsmannatraditionen att verka men inte synas.
Göran Lambertz är som JK en modern representant för den härskande eliten. Han inser mediernas stora betydelse och efter att regeringen 2001 utnämnt honom till JK, var en av hans första åtgärder att utforma en policy för kontakterna med media. Enligt denna skall myndigheten vara öppen för mediernas frågor om åtgärder och beslut som fattas av myndigheten. Däremot är privatpersonen Göran Lambertz inte allmänt gods i pressen.
Känd blev Göran Lambertz för en bredare allmänhet då han påstod att ¨poliser ljuger¨ i Ekots lördagsintervju den 7 januari 2006. Av detta blev det ett förskräckligt rabalder. Polisförbundet rasade och debattsidorna fylldes med inlägg för och emot Göran Lambertz påståenden. Som JK kunde han inte komma med lösa anklagelser, utan han hade samlat ett flertal ärenden för sina beskyllningar.
Efter intervjun fick han ta emot växlande reaktioner och även nya bevis från poliser, advokater, åklagare och allmänhet som kunde bekräfta att polisen ljuger emellanåt. Flera av poliserna som kontaktat JK har betecknat det som en rådande kultur inom kåren att man ljuger för att skydda kolleger. Göran Lambert anser att denna ¨kultur¨ främjas av att poliser, som begår brott eller gör misstag, riskerar sin anställning. Andra mildare sanktioner borde prövas för att ändra på kårandan inom polisen.
JK väckte även uppståndelse då ett justitieråd vid HD (högsta domstolen) fick fortsätta som domare trots fällande dom för sexköp och misstanke om ytterligare brott av samma art. Men JK valde att inte avsätta justitierådet. Vilket resulterade i både ilskna kommentarer och häftig kritik bland journalisterna.
JK har nyligen beslutat att åtala Expressens ansvarige utgivare för artiklar om Mikael Persbrandt. I december 2005 stämde Persbrandt kvällstidningen Expressen, sedan denna påstått på en löpsedel och inne i tidningen att Persbrandt låg intagen på Alfagruppens klinik i Uppsala för akut alkoholförgiftning. Kvällspressen har publicerat allt grövre reportage om kända personer utan att ha belägg för sina skriverier. Men i Expressens fall ska frågan prövas om tidningen har överskridit gränsen för det tillåtna och därigenom kränkt Mikael Persbrandts privatliv.
Justitiekanslern lade ned förundersökningen om hets mot folkgrupp för kassetter och cd-skivor som sålts av en bokhandel knuten till Stockholms moské. På skivorna och banden kallas judarna för ”bröder till apor och grisar”. De beskrivs som opålitliga och fega, de anses därtill orena och det hela kryddas med att förbannelser över dem uttalas. Men JK lade ned förundersökningen med motiveringen att påståendena har en koppling till konflikten mellan Israel och Palestina. Det skulle motivera att man får använda sådana utryck som att ”vi palestinier ska bekämpa judarna med alla medel”. Till och med yttra kränkande utryck som ”bröder till apor och grisar”. Detta var alltså inte åtalbart och det kunde därför inte väckas åtal i domstol enligt JK.
Under 2004 gjorde myndigheten en omfattande inspektion av tingsrätten i Haparanda, Länsrätten i Norrbotten, Polismyndigheten i Norrbottens län och Tullverket. JK konstaterade att det i det stora hela fungerade väl, men en del saker blev föremål för anmärkning som till ex. att förundersökningar tar för lång tid.
Källor: DN, SvD, Aftonbladet och Sveriges Radios hemsida.
K-G Johansson