Under hösten kom, som kanske en och annan nämndeman minns, en vacker och påkostad 4-sidig broschyr, tryckt på ca 160 g kartong, ordentligt adresserad till mig i min egenskap av nämndeman. Avsändare; ”Sveriges Domstolar”. – En ny myndighet? Nej, på baksidan med liten stil kan man läsa: Domstolsverket – ”Central förvaltningsmyndighet för Sveriges Domstolar” – låter som början till decentralisering?

”Fokus på förnuftet”
På framsidan syntes en dynamisk gruppbild med 7 personer, varav 4 män och 3 kvinnor. En av männen var mörkhyad, en var kvinna av asiatiskt ursprung. Överst på foldern stod: Fokus på förnuftet. På bilden citatet: ”Nämndemannens roll är att bidra till medborgarnas förtroende för domstolarna”. (Vem har sagt detta? Är det i förarbetena till någon lagtext?)

– Vad är nu meningen med denna broschyr, tänkte jag?

Men nyfiken som jag är vände jag blad: ”Två sidor av saken” var rubriken för två intervjuer med två småländska nämndemän (ja, domstolsverket ligger ju i Småland, tänkte jag, små eller inga resekostnader). En rektor och en manlig sjuksköterska, fina intervjuer. Så kloka och välkammade synpunkter – nå, men hade jag förväntat mig något annat?

”Föreslagna nyheter vid årsskiftet”

På ett minimalt färgfält på sidan tre kommer äntligen lite fakta. ”Föreslagna nyheter”? Vad menas? Det var ju det riksdagen beslöt om den 17 maj! Och broschyren kom i slutet av september, om jag inte minns fel. Hoppsan!
Men så kommer den viktiga sistasidan med bilden av en bärbar dator: ”Vill du veta mer om det viktiga nämndemannauppdraget?”

Gå in på www.domstol.se – där finns informationen!

– Som nämndeman blir man ju aldrig fullärd, tänkte jag, och gick in på www.domstol.se . Och där kom så mycket information om nämndemannauppdraget som jag aldrig sett förr. Och här fick man en viss förklaring till broschyren – den var förmodligen bara en port in på Sveriges Domstolars hemsida – här fanns frågor och svar, två andra broschyrer: ”Till dig som nominerar nämndemän” samt ”Till dig som vill bli nämndeman”. Men vart tog migrationsdomstolen vägen? Den inrättades ju under buller och bång den 31 mars 2006 och fick hundratals nya nämndemän.

Ge bagarns barn bullar

Men varför hade den broschyr som skickades till dem som redan är nämndemän så lite fakta, dessutom inte korrekta? Inte ett ord om det nya regelverket som riksdagen tog samtidigt med arvodeshöjningen: faktarutan kunde utökats till en sida. Intervjuerna, som tog upp 40 % av utrymmet – ja, vad nytt tillförde de övriga kloka och välkammade nämndemän?

Hur blir jag nämndeman?”

Jag letade en god stund på ”domstol”-hemsidan innan jag hittade ett kort men informativt stycke om NRF –Nämndemännens Riksförbund – och dessutom en länk till NRF – nej, det var inte bortglömt! Den länkade snabbt till NRF:s hemsida, snyggt!

Uppenbarligen räknar domstolsverket med att nämndemännen är datoriserade – åtminstone privat.

Professionellt arbete

Den utsända broschyren till nämndemännen gör trots allt ett mycket proffsigt intryck, om också något lättviktigt utformat. Frågan är om produktionen gjordes i våras före riksdagsbeslutet och migrationsdomstolens tillkomst. I så fall var informationen nära ett halvt år gammal. Och inte uppdaterad.

Men nämndemännen har fått en bättre uppmärksamhet än på mången god dag. Intervjuerna finns till och med i ljud och bild! Påkostat! Det är vackert så. Sedan tillkommer innehållet i nämndemannarollen – det är svårare att få ut i verkligheten. För övrigt anser jag att särskild datainformation för nämndemän skall erbjudas av Sveriges Domstolar!

Leif Magnusson

Endast för administratörer